cena hovoru je 50 Kč za minutu

Osudové ženy Evropy - Lucrezia Borgia

Renesanční kráska, Lucrezia Borgia se narodila 18. 4. 1480 v ohnivém znamení Berana, s životním číslem 8/26. Jejím otcem byl kardinál Rodrigo Borgia a matkou jeho dlouholetá milenka Vanozza Cathanea, které svému milenci kromě Lucrezie porodila ještě tři syny, z nichž nejvíce do Lukreziina života zasáhl Césare Borgia. Lucrezia získala vynikající vzdělání, dokonce mluvila několika jazyky – kromě italštiny, španělštiny a francouzštiny mluvila i latinsky a řecky. Již v11 letech se stala žádanou nevěstou, ale než se mohla vdát za vybraného nápadníka, zasáhl osud. Její otec se stal papežem – tato volba zřejmě nebyla příliš poctivá - údajně měl ctižádostivý Borgia většinu kardinálů podplatit – ale volba padla a na papežský stolec usedl v r. 1492 jako Alexandr VI, odpůrci mu sice vytýkali nezřízený život, nicméně jako papež, poplatný své době, si vedl celkem úspěšně, neváhal např. „přidělit“ nově objevená území v Americe Španělsku a Portugalsku. Přestože jeho děti byly nemanželské, Alexandr VI dbal na jejich blaho a zahrnoval je i své příznivce výnosnými úřady, odpůrce i pomlouvače neváhal rázně umlčet. Tady byl asi začátek nenávistné kampaně proti němu a jeho rodině.

Krásná Lucrezia byla z rozhodnutí svého otce v 13 letech provdána za hraběte Sforzu, toto manželství se ukázalo jako politicky nevýhodné a tak se Borgiové rozhodli jednat. Hraběti bylo nabídnuto, aby manželství bylo zrušeno z důvodu jeho impotence, Sforza se bránil a veřejně nařkl svoji ženu z incestu s otcem a bratry, jeho rodina ho ale odmítla podpořit a tak hrabě nakonec ustoupil. Lucrezia, která si v mezičase našla milence a čekala dítě, byla prohlášena za „nedotčenou pannu“ a po porodu syna se v r. 1497 znovu provdala, její manžel Alfons Aragonský byl stejně starý jako ona a oba v sobě nalezli zalíbení – nicméně politické poměry se opět změnily a údajně žárlící Césare Borgia nechal svého švagra zabít. V r. 1502 se Lukrezia provdává znovu – tentokrát za prince z Ferrary Alfonse d‘Este. O rok později umírá její otec a později je nalezen mrtev i její bratr Césare - mocní Borgiové, jedni z nejmocnějších v renezanční Evropě, skončili. Ne tak Lucrezia. Ve svém novém domově zakládá klášter klarisek San Bernandino, sbírá knihy a do Ferrary zve význačné umělce a učence. Mezi lidmi je velice oblíbená pro svou zbožnost – šeptalo se, že pod honosnými šaty nosí žíněné roucho kajícnice. Svému muži porodila šest dětí, po porodu poslední dcery zemřela 4. 7. 1519 – bylo jí 39 let.
Jaká byla tato údajně nejkrásnější žena Evropy? Byla jen poslušnou dcerou a loutkou své mocné rodiny nebo byla doopravdy travička a své odpůrce likvidovala jedem ze svého pověstného prstenu? Pravdu se už asi nepodaří zjistit, nicméně co nám napoví rozbor její životní mřížky? Životní číslo 8 – číslo, které symbolizuje planetu Saturn a osmicípou hvězdu, oktagram, osmička je i číslem vůdců a úspěšných lidí. V její mřížce najdeme 1 šestku – smysl pro krásu, odpovědnost i pro lásku, 1 dvojka touha po klidném a vyrovnaném životě, na negativní úrovni mohou její nositelé podléhat vnějším vlivům, ale jen tehdy, když nemohou situaci sami zvládnout – 3 osmičky naznačují touhu po moci, úspěchu, i velké sexuální založení, na negativní úrovni podporují sebestřednost, bezohlednost i vznětlivost. 2 jedničky a 2 čtyřky nicméně ukazují na ženu s citlivou povahou, toužící po lásce. Prázdná linie 3, 5, 7 rozděluje mřížku na dva stejné trojúhelníky – nositelka této mřížky byla emocionálně silná, měla vůdcovské schopnosti, smysl pro krásu a umělecké vlohy a měla všechny předpoklady pro vysoké společenské postavení, s touto životní mřížkou by byla i dnes jistě velmi úspěšnou ženou. Život Lucrezie a její rodiny byl a je námětem mnoha románů, filmů i televizních seriálů.

                         

Věštírna Květy Fialové


Zajímá Vás budoucnost?

Nevíte kudy dál?

Zavolejte!






Chci volat levně

Jste tu poprvé a nevíte si rady?
Žádný strach, poradíme vám.

REKLAMA