cena hovoru je 50 Kč za minutu

Magický herbář - advent

Poslední listopadové dny bývají šedé a trochu smutné, holé větve, z kterých opadalo barevné listí i mlhavá a sychravá rána naznačují, že začíná přicházet zima. Prvním předělem mezi podzimem a zimou byl svátek sv. Kateřiny – ne nadarmo říkala lidová pranostika, že na svatou Kateřinu zalezeme pod peřinu. Tento den, který připomínal utrpení křesťanské mučednice, která byla vpletena do kola pobitého ostrými hřeby, byl pro naše dávné předky zahájením příprav na advent. Pilné hospodyňky si připravily kolovrátek, aby spředly do konce roku všechnu přízi a také nezapomněly napéct „Katčiny koláče“, velké bochánky tvaru kola plněné medem a jinými dobrotami, který zdobily nezbytné listy břečťanu.

Břečťan – hedera helix - tento stálezelený keř z čeledi aralkovitých byl považovaný za ženskou rostlinu, symbolizoval přátelství, věrnost a nesmrtelnost. Ve starém Řecku se věnci z břečťanu a vinné révy zdobili satyrové a bakchantky při oslavách boha Dionýsa, v Římě byl dáván nevěstám při svatbě. Ve středověku byl v době adventu spolu s cesmínou a jmelím nezbytnou součástí výzdob kostelů a domovů, přestože byl břečťan považován i za hřbitovní rostlinu. V středověkých zahradách nesměl keř břečťanu chybět, jinak by duše předků neodpočívaly v pokoji.

Dalším důležitým dnem byl předvečer 30. listopadu, o půlnoci vycházely v Rakousky vdané ženy do sadů, aby si natrhaly meruňkové větvičky. Rozkvetlé větvičky si připnuly na šaty a šly na Štědrý večer na půlnoční mši do kostela. Věřily, že meruňková větvička jim pomůže odhalit čarodějnici – ženu, která má na hlavě jinak neviditelné dřevěné vědro. Svátek sv. Ondřeje, který byl umučen na kříži ve tvaru písmene X, byl mužským svátkem - svátkem síly a sexuality. Tuto noc přicházeli Krampušáci - hrůzostrašní démoni, kteří měli za úkol otevřít bránu zimě. V posledních letech jsou průvody Krampušáků i u nás. V Tyrolích, kde spolu soutěží velkolepé průvody z různých vesnic, jsou často k vidění i tři sta let staré nádherné masky. Třicátý listopad se slavil různě. V Rumunsku a na Balkánu se pověrčiví lidé báli návštěvy upírů a tak tuto noc nevycházeli ven a zamčení ve svých domech, pomazaných česnekem, čekali na ranní kuropění. Zakokrhání kohouta poslalo všechny upíry, vampíry i zlé duchy pryč. Třicátý listopad byl také nocí magie a lásky. Lilo se olovo do studené vody a všemi dalšími možnými způsoby se věštilo na lásku, štěstí, peníze i zdraví. Noc svatého Ondřeje byla i poslední nocí lásky a sexu ve stávajícím roce, přicházející advent byl časem půstu u stolu i lože.

 Krásný adventní čas vám přeje

Věštírna Květy Fialové                          



Zajímá Vás budoucnost?

Nevíte kudy dál?

Zavolejte!






Chci volat levně

Jste tu poprvé a nevíte si rady?
Žádný strach, poradíme vám.

REKLAMA