cena hovoru je 50 Kč za minutu

Ledoví muži a jejich kuchařka sv. Žofie

Ledoví muži jsou chladní bratři, přinesou rána, jak se patří…. říká jedna z mnohých lidových pranostik, které se váží k období 12. až 15. května, kdy všichni zemědělci, zahrádkáři i sadaři každoročně s obavami čekali, jak zmrzlí, ledoví či také kamenní muži zasáhnou. Prudký přechod ze začínajícího teplého jara do studených nocí nevěštil nic dobrého pro úrodu či rozkvetlé stromy. Ani svatá Žofie nebyla příliš oblíbená, její svátek často přinášel chladné deště, které ničily hlavně ovocné stromy a vinice. Ledoví muži i Žofie byli starověcí křesťanští mučedníci, kteří obětovali své životy pro svou víru.

12. května má svátek Pankrác, který byl jako čtrnáctiletý jinoch v r. 304 popraven v Římě. Je patronem malých dětí a nenávidí křivopřísežníky.

13. květen patří Servácovi, ten byl podle legendy biskupem a je ochráncem řemeslníků hlavně zámečníků. Servác zemřel v Holandsku v Maaschrichtu, kde je pohřben v katedrále a na jeho počest se pořádají poutě.

14. května přichází poslední ledový muž Bonifác, jeho osud není přesně znám – dle jedněch pramenů byl umučen pro svojí víru – údajně byl vhozen do vařící smoly, ale podle jiných legend zemřel přirozeně v r. 384, byl papežem, ochráncem a dobrodincem chudých.

15. května má svátek Žofie, ta podle pranostiky vína upije či pole zalije. Svatá Žofie byla umučena za vlády císaře Diokleiána, který krutě pronásledoval křesťany. Podle lidových pranostik má být po svátku Žofie již zimě konec a zahrádkáři mohou sázet venku květiny, zeleninu, bylinky a rostiliny citlivé na tepelné rozdíly.

Krásné teplé jarní dny Vám přeje Věštírna Květy Fialové



Zajímá Vás budoucnost?

Nevíte kudy dál?

Zavolejte!






Chci volat levně

Jste tu poprvé a nevíte si rady?
Žádný strach, poradíme vám.

REKLAMA