cena hovoru je 50 Kč za minutu

Výklad Tarotu pro začátečníky

Láká vás naučit se vykládat Tarot? Porozumět radám a poselstvím tohoto prastarého Orákula? Tak vás tedy vítám v prvním – přesněji nultém dílu ŠKOLY TAROTU.

Víte co, nebudeme se zdržovat teoriemi. O původu sady tarotových karet, beztak dosud značně nejasném, se dočtete v úvodu každé knihy o kartách. Také o tom, že není dosud známo, jestli se Tarot používal dříve k výkladu budoucnosti a až pak k hazardu, nebo naopak. Možná se kloníte k verzi, že Tarot pochází z Atlantidy a jejich Velká Arkána jsou příběhem o vzestupu a pádu téhle tajemné civilizace. Možná vám důvěryhodnější připadne původ egyptský.

Pojďme ale přímo k věci. Chcete Tarotu porozumět, chcete si s ním povídat, potřebujete, aby k vám mluvil. Srozumitelně a jasně.

Máte už vlastní balíček karet? A pokud ne, víte, jak si vybrat? Na trhu je opravdu velká spousta tarotových sad. Výpravných, barevných, moderních, kulatých, tradičních i těch, nad kterými zůstává rozum stát. Nejčastěji jsem se v praxi setkala se sadou Rider Waite, Crowley Tarotem, pak Dračím a možná s Marseilleským. Pokud jste začátečníci, doporučuji právě Rider Waite. Spousta kartářů s ním začínala a znovu se k němu vrací. Jsem na tom stejně. Sama dnes vlastním dvanáct různých sad a k Rider Waite se obracím o radu nejčastěji. Mluví ke mně ze všech sad nejsrozumitelněji. Prostě mi sedí.

Jedná se totiž o sadu, která velmi jasně používá nejen tvary, ale i barvy, které naše podvědomí vnímá archetypálně. Proto je dokáže rozluštit a pochopit jejich poselství bez toho, že by rozum znal teorii významu dané karty. A také symboly, které zjednodušeně nazýváme magické. Pentagram (pěticípá hvězda), lemniskáta (ležatá osmička), kruh, kříž, astrologické značky… Všechny tyto symboly naše podvědomí zná a dokáže je zařadit. Však to sami znáte, podíváte se na obrázek na kartě a minimálně víte, jestli je zpráva „dobrá“, nebo „špatná“.

Pokud jste tedy začátečníci, nebo jste se při studiu Tarotu se svým balíčkem ztratili, doporučuji Rider Waite.

V naprosto ideálním případě tedy právě teď sedíte v potemnělé kruhové místnosti se sametovými drapériemi na gotických oknech, na stole hoří svíce v tepaném kotlíku, ve stojánku doutná santálová tyčinka. Jste oděni v bílou (vyznavači EMO v černou) volnou řízu. Vaše tělo vydechuje omamnou vůni drahocenných orientálních mastí. Kolem vás se na tmavé podlaze bělá pentagram v kruhu, načrtnutý svěcenou křídou... Já si z vás nedělám legraci, pokud je cokoliv, čím si navodíte slavností, mimořádnou atmosféru, udělejte to. Vždyť právě se vám představuje a budete představeni Velkému Orákulu. Moudrosti, které chcete svěřovat své starosti, trápení, žádat a prosit o radu. Tak ať to má úroveň, ne?

Pokud jste vyznavači minimalistického přístupu, prostě sedíte a máte v ruce balíček. Jen o jedno vás prosím milí žáci, zapřísahám vás děti moje téměř vlastní, nečtěte knížku s návodem na výklad a významy karet!!! Jednou ano, samozřejmě, ale ne teď. Vezměte si balíček do levé ruky a pravačkou na něj třikrát ostře klepněte. Jako když ťukáte na dveře. Pak rozevřete balíček do vějíře obrázky směrem k sobě, položte na srdeční krajinu a chvíli klidně dýchejte. Právě jste se obejmuli s Tarotem – už jste přátelé.

Na význam karet a způsob výkladu se podíváme v následujících lekcích, dnes bych vám chtěla doporučit jedno cvičení na úvod. Budeme prozatím pracovat s Velkými Arkány, to je těch 22 karet číslovaných římskými číslicemi. Numerologii všichni znáte. Nauka o číslech vycházející z Kabbaly, vždyť říkám, že ji znáte. Pro začátek tedy sečteme čísla z data našeho narození. Budeme krátit tak dlouho, dokud nám nevyjde číslo menší, než 21. Blázen má číslo NULA, proto jej nemůžeme použít. K výslednému číslu přiřadíme kartu Velkých Arkán.
 2.1.1970
2+1+1+9+7+0=20. Číslo dvacet má karta Soud. Z narození vychází, že životní cesta je symbolizovaná kartou Soud. Když sečtu dvacítku, vyjde dvojka – Velekněžka. Potenciál je téma karty Velekněžka.

CVIČENÍ:
Kartu, která je vaší „osudovou“, vyberte z balíčku. Tedy tu nezkrácenou. Dívejte se na ni, zkoumejte ze všech stran, pozorujte detaily, otáčejte ji hlavou dolů, vrývejte si ji do paměti. Pusťte si fantazii na špacír… Co se na kartě děje, jak se cítí vyobrazené postavy, co se jim stalo, odkud se do téhle pozice dostaly, v jaké jsou krajině, co by chtěly, je vám karta sympatická, je vám blízká, je cizí?

Zhluboka dýchejte a zavřete oči… Před vámi je obraz tarotové karty velikosti filmového plátna. V duchu vstaňte a vejděte do obrazu, jako by to byla živá scenérie. Procházejte se krajinou, oslovte postavy, které jste si zapamatovali a nakoukněte za oponu. Co je nalevo, co napravo, co na kartě nebylo vidět? Pozdravte se s účinkujícími, představte se, klaďte otázky, žádejte pomoc, odpovědi… Zkoumejte, jak tohle všechno souvisí s vámi, s vaším životem.

Se „svou kartou“ pod polštářem můžete usínat, mluvit s ní, pokud jedete autobusem, nebo odpočíváte ve vaně. Stejně můžete spočítat kartu svého partnera a kontaktovat ji pro lepší porozumění mezi vámi dvěma….

Hrajte si. Škola hrou je nejlepší škola.

Věštírna Květy Fialové

Zajímá Vás budoucnost?

Nevíte kudy dál?

Zavolejte!






Chci volat levně

Jste tu poprvé a nevíte si rady?
Žádný strach, poradíme vám.

REKLAMA