Paprika – takové obyčejné slovo. Ať se jedná o papriku červenou, zelenou či žlutou, každá je pro nás nějakým způsobem prospěšná. Někteří z nás tuto zeleninu konzumují často, sami si ji dokonce i vypěstují, nebo koupí na trhu od zahrádkářů. Každopádně je důležité papriku zařadit do jídelníčku.
Všechny čerstvé plody jsou totiž zdrojem vitamínů B a C, dále obsahují hořčík, draslík, vápník a železo.
Červená paprika má dokonce mnohokrát více vitamínu C než citron nebo pomeranč a v kombinaci s vitamínem A blahodárně působí na pleť. Zinek pro změnu prospívá svalům, vlasům a nehtům.
Žlutá paprika je bohatá na vitamín E a obsahuje antioxidanty, které výrazně snižují riziko šedého zákalu.
Zelenou papriku by měly konzumovat zejména těhotné ženy, protože kromě vitamínu E je bohatým zdrojem kyseliny listové, která má pozitivní vliv na rozvoj nervové soustavy miminka, krvetvorbu a navíc dokáže uklidnit a zlepšit náladu.
Tak směle do konzumace, zavařování a pěstování. Kdo nemá zahrádku, může papriky zdárně pěstovat v květináčích na balkoně.
Papriky na obrázcích jsou ze zahrady mojí maminky.
Věštírna Květy Fialové
Jste tu poprvé a nevíte si rady?
Žádný strach, poradíme vám.